Behandeling uitsluitend volgens afspraak!
Voor een afspraak
of noodgeval, bel
+31(0)45 564 22 60

  • Dierenkliniek Onderbanken

    Dierenkliniek Onderbanken

    Praktijk voor eerstelijns diergeneeskunde

  • Dierenkliniek Onderbanken

    Dierenkliniek Onderbanken

    Uw huisdier in zorgzame, professionele handen

De informatie op deze pagina is erg globaal en beknopt en kan het contact met een dierenarts niet vervangen. Voor individueel advies of consult kunt u dan ook beter contact met ons opnemen.

Een puppy moet een aantal keren ontwormd worden. Dat moet al vanaf 2 weken leeftijd,omdat de pup reeds in de baarmoeder besmet wordt met wormen (ook als de moeder ontwormd is!). Bij puppy's spelen meestal alleen spoelwormen een rol; deze hebben een wormcyclus van ongeveer 2 weken. Een goed schema van ontworming van pups is op 2, 4, 6 weken en 2, 4, 6 maanden leeftijd.

Ook volwassen honden raken besmet met wormen. Bijvoorbeeld door het snuffelgedrag van uw hond bij andere honden en op de honden uitlaatveldjes. Wormen die een rol kunnen spelen zijn: spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen hond regelmatig te ontwormen; het beste is minimaal 4 x per jaar.

Mocht u (vaak) jonge kinderen ( jonger dan 6 jaar) in huis hebben, dan raden wij u aan om uw dieren in ieder geval vaker dan 4x per jaar te ontwormen. Voor een advies op maat kunt het beste contact met ons opnemen. Verder is het belangrijk om alle dieren (honden en katten) tegelijkertijd te ontwormen. Anders wordt het effect door het niet ontwormde dier vrijwel teniet gedaan.

Regels

Sinds 3 juli 2004 moet uw hond identificeerbaar zijn door middel van een microchip zodra u de grens overgaat. Soms volstaat een leesbare tatoeage ook. Alle landen stellen een hondsdolheid (=rabiës) vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek, óf binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie verplicht.

Enkele landen eisen een legalisering door de RVV. Sommige landen eisen een bloedonderzoek dat aantoont dat uw hond inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft. Dit zijn bijvoorbeeld Turkije, Noorwegen, Zweden, Malta en het Verenigd Koninkrijk. In uitzonderingsgevallen stelt een land een quarantaine periode verplicht.

Sinds 3 juli 2004 moet uw hond een nieuw Europees dierenpaspoort bezitten. Voor sommige landen moet de dierenarts hierin een gezondheidsverklaring tekenen. De gezondheidsverklaring van maximaal 5 dagen oud voor Frankrijk is vervallen.

In een aantal landen gelden er bepaalde regels over het aangelijnd en gemuilkorfd zijn van bepaalde hondenrassen. Sommige rassen zijn zelfs verboden in Duitsland en Frankrijk. Controleer dit dus vooraf.

Bedreigingen

Teken in Zuid-Europa, kunnen ziektes overbrengen, bijvoorbeeld Babesia, Ehrlichia en de ziekte van Lyme (Borrelia). Het is verstandig uw hond te beschermen tegen teken. Dit geldt tegenwoordig ook voor de meeste regio's in Nederland, omdat deze ziekten ook in ons land voorkomen.

Muggen in Zuid-Europa of in de Verenigde Staten kunnen de larfjes van hartworm overbrengen. U kunt uw hond beschermen tegen hartworminfectie.

Zandvliegen in Zuid-Europa en in de tropen kunnen de ziekte Leishmania overbrengen. U kunt uw hond voor een deel beschermen tegen zandvliegen.

Een vaccinatie bestaat meestal uit dode of verzwakte ziekteverwekkers. Deze dode of verzwakte ziekteverwekkers (bacterie of virus) maken uw hond niet ziek, maar zorgen er wel voor dat hij antistoffen tegen de specifieke ziekteverwekkers gaat produceren. Wanneer uw hond na het vaccineren blootgesteld wordt aan dezelfde ziekteverwekkers in levende vorm, heeft hij reeds antistoffen en zal hij waarschijnlijk niet ziek worden. Wanneer hij er wel ziek door raakt, zal dit minder ernstig zijn dan wanneer de hond niet gevaccineerd zou zijn. De antistoffen blijven maar beperkt aanwezig in het lichaam van de hond. Daarom is het noodzakelijk entingen geregeld te herhalen.

Door onze praktijk wordt het volgende entschema gehanteerd:

  • 6 weken: Puppy enting (Hondeziekte en Parvo)
  • 9 weken: Parvo/Weil enting
  • 12 weken: Cocktail-enting

Deze cocktailenting is opgebouwd uit Parvo, Weil, Paraïnfluenza, Hondeziekte en Leverziekte (HCC).

Als het goed is, dan heeft uw puppy bij de fokker al een 'puppy-cocktail' (minimaal hondenziekte en Parvo) gehad op 6 weken leeftijd. De volgende vaccinatie (Parvo en ziekte van Weil) vindt plaats op de leeftijd van 9 weken. Hierna heeft het puppy nog een vaccinatie nodig op 12 weken leeftijd: de zogenaamde 'grote cocktail' (hondenziekte, Parvo, ziekte van Weil, besmettelijke leverziekte, para-influenza en adenovirus type 2).

Een volwassen hond heeft ook elk jaar een vaccinatie nodig. Sommige onderdelen van de 'grote cocktail' bieden langdurige bescherming en zijn niet noodzakelijk om elk jaar te herhalen. Dus geven we uw hond afhankelijk van wat nodig is de 'grote cocktail' of de 'kleine cocktail'.

Naast de cocktail vaccinatie, besteden we veel zorg aan vaccinatie op maat. Indien uw hond een groter risico loopt op kennelhoest, dan is het verstandig uw hond hier extra tegen te beschermen. Dat is wanneer uw hond bijvoorbeeld in een pension moet logeren, een hondenshow gaat bezoeken of met de honden uitlaatservice meegaat. Sommige van deze instellingen stellen een kennelhoest vaccinatie zelfs verplicht.
Als uw hond veel zwemt en het hele jaar door hiermee een risico loopt op de ziekte van Weil, is het verstandig uw hond te beschermen tegen deze ziekte.

Onderstaand schema geeft een goed inzicht in de enting frequentie.

 

Enting type

Jonge hond

Volwassen hond

6 wk

9 wk

12 wk

1 jaar

2 jaar

3 jaar

4 jaar

parvo

X

X

X

X

   

X

Hondenziekte

X

 

X

X

   

X

HCC

   

X

X

   

X

Parainfluenza

   

X

X

X

X

X

Ziekte van Weil

 

X

X

X

X

X

 

X

Kennelhoest

Advies: ieder jaar, m.n. honden die pension in gaan, naar shows en/of hondenclub gaan, of met hondenuitlaat mee gaan.

Rabiës

Advies: minimaal 30 dagen voor vertrek naar het buitenland

 

Rashonden worden als puppy bij de fokker al gechipt door de Raad van Beheer. Vanaf juli 2004 is het verplicht dat elke hond, kat of fret die naar het buitenland te identificeren is d.m.v. een tatoeage of een chip. Daarnaast verplichten de meeste dierenverzekeringen een chip. Als uw huisdier vermist is, kan hij of zij via een zoeksysteem op het internet achterhaald worden.Puppy

Door deze microchip onder de huid aan te brengen wordt uw hond met een uniek nummer geïdentificeerd. De pijnlijkheid van het aanbrengen van een chip kunt u vergelijken met een vaccinatie. De chip wordt met een speciaal afleesapparaatje gedetecteerd. Het nummer van de chip wordt gekoppeld aan uw naam- en adresgegevens.

Is uw hond nog niet gechipt en wilt u dat laten doen, of weet u niet zeker of uw hond al is voorzien van een chip, belt u dan voor een afspraak.

Openingstijden [ behandeling uitsluitend volgens afspraak ]

Maandag
09.00 - 17.00
18.30 - 20.00

Dinsdag
09.00 - 12.30

Woensdag
09.00 - 17.00

Donderdag
09.00 - 17.00

Vrijdag
09.00 - 17.00
18.30 - 20.00

Zaterdag
10.30 - 12.00