Behandeling uitsluitend volgens afspraak!
Voor een afspraak
of noodgeval, bel
+31(0)45 564 22 60

  • Dierenkliniek Onderbanken

    Dierenkliniek Onderbanken

    Praktijk voor eerstelijns diergeneeskunde

  • Dierenkliniek Onderbanken

    Dierenkliniek Onderbanken

    Uw huisdier in zorgzame, professionele handen

De informatie op deze pagina is erg globaal en beknopt en kan het contact met een dierenarts niet vervangen. Voor individueel advies of consult kunt u dan ook beter contact met ons opnemen.

Door een microchip onder de huid aan te brengen wordt uw kat met een uniek nummer geïdentificeerd. De pijnlijkheid van het aanbrengen van een chip kunt u vergelijken met een vaccinatie. De chip wordt met een speciaal afleesapparaat gedetecteerd. Het nummer van de chip wordt gekoppeld aan uw naam- en adresgegevens.

Per heden zal het verplicht zijn elke hond, kat of fret die naar het buitenland gaat te identificeren d.m.v. een tatoeage of een chip. Daarnaast verplichten de meeste dierenverzekeringen een chip. Als uw huisdier vermist is, kan hij of zij via een zoeksysteem op het internet achterhaald worden. 

Katten zijn de eindgastheer van de microscopisch kleine parasiet Toxoplasma gondii. Katten kunnen oöcysten ('eitjes') van Toxoplasma met de ontlasting uitscheiden. Deze zijn pas na een paar dagen in staat om te infecteren. Mensen kunnen ook besmet worden met Toxoplasma; vaak zijn de symptomen mild. Er is alleen een probleem als een vrouw pas tijdens de zwangerschap voor het eerst in aanraking komt met de parasiet. Een infectie kan ernstige afwijkingen aan het zenuwstelsel van het ongeboren kindje veroorzaken.

Een infectie door direct contact met katten is onwaarschijnlijk. Een kattenbak die dagelijks verschoond wordt, is ook nooit een probleem. Het is voor alle zekerheid wel aan te bevelen de kattenbak niet schoon te maken als je zwanger bent, handschoenen aan te doen als je in de tuin werkt en groenten goed te wassen. Een veel groter risico op Toxoplasmose loopt u met het eten van rauw en onvoldoende verhit vlees, omdat daar trophozoieten ('larfjes') van Toxoplasma in kunnen zitten. 

Een kitten moet een aantal keren preventief ontwormd worden. Dat kan al vanaf 2 weken leeftijd. Van het ontwormingsmiddel dat de dierenarts aan kittens kan geven, geeft u het ontwormingsmiddel 2 dagen achtereen en dat herhaalt u eerst na 2 weken en later na 4 weken. Bij kittens spelen meestal alleen spoelwormen een rol; deze hebben een wormcyclus van ongeveer 2 weken. Een voorbeeld schema van ontworming van kittens is op 2, 4, 6, 8, 12 en 16 weken leeftijd.

Ook volwassen katten lopen een risico op een wormenbesmetting. Wormen die een rol kunnen spelen zijn: spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen kat regelmatig te ontwormen; het beste is 4 x per jaar. 

Regels

  • Uw kat moet te identificeren zijn, door middel van een tatoeage of microchip,  als u de grens overgaat. Soms volstaat een leesbaretatoeage ook.
  • Alle landen stellen in ieder geval een hondsdolheid (=rabiës)vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek, óf binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie (meestal 1 jaar, voor sommige vaccins 3 jaar) verplicht. Enkele landen eisen een legalisering door de RVV. Sommige landen eisen een bloedonderzoek dat aantoont dat uw kat inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft. Dit zijn bijvoorbeeld Turkije, Noorwegen, Zweden, Malta en het Verenigd Koninkrijk. In uitzonderings-gevallen stelt een land een quarantaine periode verplicht.
  • Indien uw kat een sterk verhoogd risico heeft om leukemie te krijgen, dan kunt u samen met de dierenarts besluiten om te vaccineren tegen FeLV. Dit zijn echter uitzonderingen.

 

Bedreigingen

  • Teken in Zuid-Europa, kunnen ziektes overbrengen, bijvoorbeeld Babesia, Ehrlichia en de ziekte van Lyme (Borrelia). Het is verstandig uw kat te beschermen tegen teken. Dit geldt tegenwoordig ook voor de meeste regio's in Nederland, omdat deze ziekten ook in ons land voorkomen.
  • Muggen in Zuid-Europa of in de Verenigde Staten kunnen de larfjes van hartworm overbrengen. U kunt uw kat beschermen tegen hartworminfectie.

 

Een vaccinatie bestaat meestal uit dode of verzwakte ziekteverwekkers. Deze dode of verzwakte ziekteverwekkers (bacterie of virus) maken uw kat niet ziek, maar zorgen er wel voor dat zij antistoffen tegen de specifieke ziekteverwekkers gaat produceren. Wanneer uw kat na het vaccineren blootgesteld wordt aan dezelfde ziekteverwekkers in levende vorm, heeft zij reeds antistoffen en zal zij waarschijnlijk niet ziek worden. Wanneer zij er wel ziek door raakt, zal dit minder ernstig zijn dan wanneer uw kat niet gevaccineerd zou zijn. De antistoffen blijven maar beperkt aanwezig in het lichaam van een kat. Daarom is het noodzakelijk entingen geregeld te herhalen.

Kittens moeten vanaf de leeftijd van 9 weken gevaccineerd worden. De herhalingsenting vindt 3 weken later plaats, op 12 weken leeftijd. Uw kat wordt hiermee beschermd tegen niesziekte en kattenziekte. Volwassen katten moeten jaarlijks gevaccineerd worden.

Onderstaand: entschema voor de kat

 

 
 

Jonge kat

 

Volwassen kat

 

9 wk

 

12 wk

 

1 jaar

 

2 jaar

 

3 jaar

 

4 jaar

Kattenziekte

 

X

 

X

 

X

 
 

X

 

Niesziekte

 

X

 

X

 

X

 

X

 

X

 

X

Rabies

Advies: minimaal 30 dagen voor vertrek naar het buitenland.

 

 

 

 

Openingstijden [ behandeling uitsluitend volgens afspraak ]

Maandag
09.00 - 17.00
18.30 - 20.00

Dinsdag
09.00 - 12.30

Woensdag
09.00 - 17.00

Donderdag
09.00 - 17.00

Vrijdag
09.00 - 17.00
18.30 - 20.00

Zaterdag
10.30 - 12.00